Jaren 60/70 tomatensoep van Karel Ockeloen

Karel Ockeloen: nadenken in zijn ‘goeie goed’ op het strand
en even vluchten van alle werkdruk.

Ingrediënten

  • 50 gram boter of margarine
  • 50 gram bloem
  • twee bouillonblokjes (rund)
  • 1 kilo tomaten of 2 blikken ontvelde tomaten
  • (koffie) room
  • witte peper

Bereidingswijze

  • De tomaten in stukken aan de kook brengen met een klein beetje water.
  • Na 2 minuten de pan van het vuur afhalen en de tomaten door een roerzeef draaien. Of met de blender pureren en dan zeven met gewone zeef. Tomaten uit blik natuurlijk zonder te koken zeven.
  • Vul de tomatenmoes met water aan tot ruim een liter.
  • Laat de boter in een pan smelten maar niet bruin worden.
  • Voeg de bloem toe. Roer het mengsel meteen door met een houten lepel of garde en laat het al roerend even garen.
  • Giet er de gezeefde tomaten bij en breng het geheel op een matig vuur met een garde al roerend aan de kook.
  • Voeg de bouillonblokjes toe en laat ca. 8 minuten zachtjes doorkoken. Niet te lang want dan gaat het zurige van de tomaten verloren. Voeg als het te dik is water toe.
  • Proef en breng op smaak met zout en versgemalen witte peper.
  • Maak in de opscheplepel vriendjes met de hete soep en de (koffie)room en voeg het lauwe mengsel dan in de soep.
Klaar om gloeiend heet op te dienen.

Variatie uit de 21e eeuw

  • Voeg aan de tomaten wat geroosterde paprika ’s toe.
  • Voeg aan de smeltende boter wat gerookt paprikapoeder (pimenton) een geraspt teentje knoflook en oregano.
  • Gebruik niet meer dan 1 bouillonblok per litersoep.
  • Laat de room weg en voeg vlak voor het serveren een scheutje olijfolie toe en een hand gesneden bladpeterselie of wat fijngesneden korianderblad en steeltjes.

In 1976 lunchten wij op onze trouwdag in Het Rode Hert
en werd de trouwreportage gemaakt.