Cajun is zo’n mooie fusion keuken en is ontstaan in New Orleans, waar vele rassen en culturen bij elkaar kwamen in de 19e eeuw.
Piment d’Espelette deelt zijn naam met een klein dorpje in Frans Baskenland: Espelette. Het is daar, en in 9 omliggende dorpjes, dat deze speciale kleine peper gekweekt wordt.
Het verhaal is dat Columbus het plantje meenam uit Mexico, maar dat het nergens kon gedijen, behalve dan in de streek Aquitane, waar Espelette ligt. Hedendaags wordt streng gecontroleerd dat de peper enkel uit één van deze tien dorpjes komt. Piment d’Espelette heeft sinds 1999 dan ook een erkend AOC-label (appellation d’origine contrôlée).
Piment d'Espelette is het poeder dat voortkomt uit het vermalen van het pepertje. Het ruikt naar paprika, maar heeft een veel intenser smakenpalet. Het pepertje is niet overdreven heet. Gebruik het in sauzen en jus, doe een klein beetje in salade, wrijf kip of kalfsvlees er mee in of meng het gewoon met mayonaise.
Er worden ook heilzame eigenschappen toegeschreven aan Piment d’Espelette: de chili zou niet alleen de eetlust, maar ook de spijsvertering en zweetafscheiding bevorderen en winderigheid verdrijven. Dat is dus mooi meegenomen en kan bijdragen aan onze huisvrede.
Een variant op de cajun kip is nog de Jerk Chicken. Dan doe je er nog een eetlepel kaneel, een eetlepel nootmuskaat, stukje gember (of poeder), een theelepel bruine suiker en een scheut bruine rum bij. In dit geval geen Boursin.