Erwtensoep die mijn moeder altijd maakte en ik ook al jaren

Wat is er niet gezelliger dan op deze donkere dagen jezelf en je tafelgenoten te verwennen met een heerlijke, rijkgevulde pan erwtensoep.

Annie en Jo Korf woonden heel lang op het dorp: 35 jaar op Torenstraat 3, daarvoor 20 jaar op het Kerkplein 2, waar hun vier kinderen zijn geboren en - met o.a. deze smakelijke en gezonde erwtensoep - zijn grootgebracht.

Tot aan zijn pensioen is Jo altijd bode geweest bij de gemeente en werkte in het Oude Raadhuis.

Jo en Annie zijn inmiddels helaas overleden.

Bereiding

Begin een dag van tevoren de krabbetjes op te zetten en te laten trekken. De volgende dag eruit halen met de schuimspaan, het vlees van de botjes halen en in de pan doen (zonder botjes).
    Dan gaat er van alles in

  • begin met twee pakken spliterwten
  • doe er de knolselderij in kleine blokjes gesneden bij
  • dan drie preien fijn gesneden, en blijven roeren
  • de winterpeen erbij, ook fijn gesneden, dan wordt het aardig wat, vooral blijven roeren
  • naar smaak zout toevoegen en eventueel een paar maggiblokjes
  • als het niet dik genoeg is op het allerlaatst één of twee aardappels er in raspen, dat bindt de soep goed
  • snij een rookworst in plakjes en roer er doorheen
Als het een grote pan is, die ik meestal kook, kan er meer worst in.

Annie en Jo Korf

Ingrediënten

  • 1 kg vleeskrabbetjes
  • 2 pakken spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 1 grote winterpeen
  • 3 grote preien
  • 1 of 2 grote aardappels

Als de soep klaar is, niet met een dichte deksel wegzetten, altijd een lepel of iets er in,
dat de deksel op een kier staat, anders wordt de soep zuur.