Bolognese saus

In dit gerecht worden geen dure ingrediënten gebruikt. Wat overigens niet betekent dat er op kwaliteit bezuinigd kan worden. Je hoeft bijvoorbeeld geen dure witte wijn van €20,- te gebruiken, maar gebruik zeker geen wijn die je ook niet zou drinken.

We kennen ze allemaal, van die gerechten die een leven lang bij je blijven. Zoals de gehaktballetjes van je oma, de erwtensoep van je moeder, sukadelapjes zoals alleen een tante ze kon maken. Soms ben je in staat om het recept ervan te ontfutselen en het te evenaren of zelfs te verbeteren. Het gaat hier stuk voor stuk om gerechten die geen afgemeten porties en geen eenduidig recept kennen, en waar duizenden varianten van bestaan, maar waarin je de liefde van de kok proeft. Wat deze gerechten ook gemeen hebben is dat het nauwelijks loont om het voor één maaltijd van twee personen te bereiden.

Toen ik me als hobbykok begin jaren tachtig begon te interesseren voor de Italiaanse keuken, kwam ik ergens een recept tegen van Bolognesesaus. Ik heb die saus op mijn manier, met dat recept als leidraad, gemaakt en sindsdien maak ik het regelmatig, steeds effe iets anders omdat ik niet vanaf een recept op papier kan koken.

Oh ja, ik kook het in grote hoeveelheid en heb dus altijd wel een paar porties in de vriezer staan voor als mijn nichtje langskomt, want die doet er een moord voor.

Ingrediënten

Voor wat de hoeveelheden van de ingrediënten betreft is het makkelijk, namelijk allemaal min of meer gelijke hoeveelheden, waarbij we niet op een onsje meer of minder letten.
Eén kilo is gelijk aan één liter.

Dus uitgaande van:
  • een knolselderij van ongeveer 1 kg
  • 1 kg winterpeen
  • 1 kg uien
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 stukje vet spek, bijvoorbeeld ontbijtspek of zuurkoolspek
  • 1 l kalfs- of runderfond
  • 1 l of fles droge wiite wijn
  • 1 kg rijpe Tomaten of 1 l tomatenstukjes uit blik of 1 l goeie tomatensaus.
  • 1 paar blikjes tomatenpuree voor achter de hand
  • olijfolie - peper - zout - nootmuskaat

Bereiding

  1. We hebben een grote pan nodig om het spek en het gehakt rul te bakken.
  2. En een andere grote pan (minstens vijf liter) voor de groenten. Let op: het gehakt moet hier straks ook nog bij.
  3. Snijd en hak het spek in kleine stukjes, bak het uit. Voeg eventueel wat olijfolie toe en dan het gehakt.
  4. Bak het gehakt rul. Flink peper en nootmuskaat toevoegen. Voorzichtig met zout, dat kan altijd nog.
  5. Als het gehakt rul en gekleurd is, de wijn en de fond beetje bij beetje toevoegen.
  6. Meestal steel ik hier een heel klein glaasje.
  7. Laat het vocht indampen en voeg de rest van de wijn en de fond toe. Laat ook dit indampen tot een smeuïg geheel.
Dit ruikt al hemels!!!

Tijdens het indampen van de wijn / fond.

  1. Snipper de uitjes klein en smoor ze in de olijfolie op een zeer laag vuurtje in de andere grote pan tot ze glazig zijn, niet bruin laten worden! Mensen die van knoflook houden kunnen nu naar smaak vers gesnipperde knoflook toevoegen.
  2. Ondertussen de knolselderij schillen en de wortels schoonmaken. Daarna de knolselderij en de wortel zeer fijnsnijden of raspen, ik gebruik hiervoor een keukenmachine met een groenterasp.
  3. De geraspte groenten bij de gesmoorde uitjes voegen en op hoog vuur roerbakken totdat de groenten beginnen te kleuren, eventueel extra olijfolie toevoegen.
  4. Doe de inhoud van de pan met gehakt bij de groenten, voeg tomatenstukjes en/of –saus toe, eventueel wat tomatenpuree en roer goed door elkaar tot een homogene massa.
  5. Proef nu of er nog zout bij moet. Voeg eventueel beetje bij beetje toe.
  6. Je hebt nu zo’n vier à vijf liter Bolognese saus. Verdeel ze in bakjes van een halve of hele liter. Deel ze uit of vries ze in. Maar hou een deel apart om meteen te eten.
  7. Roer room door deze saus en serveer het met een lekkere eierpasta al dente gekookt en bestooi rijkelijk met versgeraspte parmezaanse kaas en verse peper.

PS De saus is ook uitermate geschikt als basis voor een overheerlijke lasagna. Eet smakelijk, Harrie Verdijk.