Vitello Tonnato

gesmoord kalfsvlees met tonijnsaus
6 tot 8 personen (voorgerecht)

Wonen in het Dorp Oud-Velsen

Wij, Harrie Verdijk en Roosje Hofman, wonen sinds het jaar 2000 in het Dorp. En precies daar waar het Dorp ophoudt en het kanaal te zien is. Dat is bij uitstek de plaats waar het verleden en de “nieuwe tijd” zich met elkaar verbindt.
De geschiedenis van het Dorp, die gaat heel ver terug, en de energieke toekomst. De haven, de kranen, de Hoogovens en het vaarwater naar de stad Amsterdam. Over dat water varen de meest prachtige, soms antieke, schepen. En natuurlijk het modernste van het modernste komt daar aan ons voorbij.
Het is voor ons deze verbinding die het wonen in het Dorp zo bijzonder maakt. Leven in het nu, zicht op het verleden aan de achterkant en een blik op de toekomst door onze ramen aan de voorzijde. Een gezegende plek waar we ons zeer bevoorrecht mee voelen.
Op deze plek ontvangen we graag veel mensen. Vaak uit het Dorp. En als het even kan blijven ze eten.
Wat ik dan graag maak is een originele Vitello Tonnato. Zo als ik dat geleerd heb in Toscane, van de oma van een dierbare vriend van ons die daar woont.

Het gerecht kost wat voorbereidingstijd, geduld en liefde, maar het is absoluut de moeite waard.
Laat me weten of het je gelukt is en wat je er van vindt!

Bereiding van de 'vitello'

  • Met een scherp mes over de hele rollade inkepingen maken en daar een stukje ansjovis en een plakje knoflook in steken. Zo diep mogelijk.
  • Het vlees blancheren door het 1 minuut te koken en afspoelen met koud water.
  • Vlees in een ruime pan met dikke bodem leggen en alle ingredienten toevoegen. De rollade moet wel onderstaan. Anders gewoon meer bouillon en wijn toevoegen.
  • Aan de kook brengen en daarna ongeveer 1 uur en driekwartier heel zachtjes laten sudderen. Het vlees is gaar als je er zachtjes in kunt prikken.
  • Als het klaar is de rollade in het vocht laten afkoelen.

Bereiding van de 'tonnato'

  • Doe de olijfolie, eierdooier, tonijn, citroensap en ansjovis in een blender en meng ongeveer 10 seconden.
  • Doe het over in een mengkom en roer er geleidelijk de room door.
  • Als het een mooie emulsie is roer je er beetje bij beetje het koude kookvocht bij tot het een mooie dunne saus is geworden. Je hebt ongeveer 4 lepels nodig.
  • Maak de saus af met de kappertjes.

Afmaken:

  • Snijd het vlees in dunne plakken en leg als dakpannetjes op een schaal of verdeel ze over de borden.
  • Schenk de saus er over heen en garneer met zwarte olijven en een plakje citroen.

ingredienten voor de 'vitello':

  • kalfsrollade of kalfsmuis van 1,5 kilo
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter kippebouillon
  • 5 glazen droge witte wijn
  • 5 dl water
  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 4 takjes selderij
  • 3 laurierblaadjes
  • klein bosje peterselie
  • handje peperkorrels

ingredienten voor de 'tonnato':

  • 1 kopje gezeefd kookvocht van het vlees
  • 1 ¾ dl olijfolie
  • 1 eierdooier
  • 100 gram tonijn uit blik
  • 4 ansjovisfilets (klein gesneden)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 116 l slagroom
  • 2 eetlepels kappertjes
  • zout en vers gemalen peper

Zet de saus die over is in een kommetje op tafel. Serveer er lekker Italiaans brood bij. Eet smakelijk.