Vegetarische boerenkool

Dit recept kunt u al eerder gezien hebben in de Telegraaf in de column “De smaak van Wilbrink”. Het leuke is, in mijn geval, dat ik een groentetuin heb in Oud Velsen en dus mijn eigen groente en aardappels daar verbouw.

Het handige is dat ik de boerenkool niet fijn snijd maar grof invries en in bevroren toestand de groente stuk sla.

Je moet er maar opkomen!

Mijn tuin in Oud Velsen

Ongeveer 12 jaar geleden ben ik met een klein stukje tuin begonnen, heel spannend allemaal: je eigen groente verbouwen was helemaal nieuw voor me. Inmiddels heb ik ongeveer 80 vierkante meter - op een klein hoekje na waar ook iemand uit het dorp mee bezig is.

Er worden o.a. pastinaken, schorseneren, aardperen verbouwd. Leuk al die ouderwetse groentes, en natuurlijk de gangbare groentes zoals sla, bietjes, courgettes, boontjes, tomaten en nog veel meer, je komt altijd ruimte tekort.

Het spitten in het voorjaar is wel altijd een klus maar gelukkig zijn er altijd weer lieve mensen die een handje helpen.

Onze 'ouwe' buurman, Cees Koorn, zei altijd: 'Andrea, ga ook zitten en kijk om je heen en geniet ervan, onkruid zal er altijd zijn.' Hij heeft gelijk!!!

Ik hoop nog lang van dit mooie stukje tuin te genieten samen met mijn hond Juul. Het is me erg dierbaar geworden, mede ook door de andere 'tuinders' waar het altijd gezellig mee is om een praatje te maken over de oogst of het weer.

Bereiding

  • Kook de boerenkool bijna gaar.
  • Kook de aardappels gaar en maak er puree van met de Boursin en wat melk. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe in de wok een scheut olijfolie en bak daar de ui, knoflook en daarna de champignons in. Bak er nu de boerenkool door, tot die gaar is.
  • Schep de puree in een grote schaal, doe daar dan de boerenkool bovenop, maar laat wat ruimte aan de buitenkant, want daar brokkel je dan de Danish Bleu op, zodat die kan smelten op de warme puree.

Ingrediënten

  • 750 gr. boerenkool fijn gesneden
  • 750 gr. aardappels
  • 1 pak melk
  • 150 gr. Boursin
  • 100 gr. Danish Blue
  • 200 gr. champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook

Een pittige versie waar je spek en worst zeker niet bij mist. Andrea Oosterveld.