Dorp Velsen

Monumentendagen

De Monumentendagen vinden dit jaar plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Ter gelegenheid daarvan organiseert de stichting Het Dorp Velsen twee rondleidingen door het dorp Velsen op zaterdag 14 september met extra aandacht voor een aantal 'plekken van plezier’, het landelijk thema van deze Monumentendag.

 

Naar welke monumentale plekken gingen bewoners voor ontspanning en vermaak?

In vroeger jaren was het dorp vooral een woon- en werkplek voor ambachtslieden, boeren en huishoudelijk personeel van de landgoederen in de nabije omgeving. Er werd hard gewerkt en tijd voor vertier was er niet: veel mogelijkheden waren er ook niet in het sobere dorp. In de buitenplaatsen waren regelmatig feesten en partijen. Maar in het dorp?

Kinderen speelden op straat. Er was Euterpe, het dorps fanfarecorps, in de winter een ijsbaan op het ondergelopen weiland aan de Kerkesingel of de vijver van Velserbeek,  de voetbalwedstrijden van 3e klasser Kinheim op het terrein waar nu de kinderboerderij staat en natuurlijk de jaarlijkse koemarkt in november op het Wilhelminapleintje.

Het dorp lag aan de drukke doorgaande weg van Haarlem naar Alkmaar en ooit – voor de inpoldering van het Wijkermeer- kwamen via de Velserhaven reizigers en vracht het dorp binnen. Later kwamen ze met de koets onderweg naar Alkmaar, Amsterdam, Haarlem of verder en zochten wel eens een onderkomen voor de nacht . Er waren verschillende café’s en een paar logementen en pensions zoals hotel Appeldoorn en herberg De Prins. Daar was ook wel vertier en plezier.

Later, toen het Noordzeekanaal was gegraven en de stoomtram over de Meervlietstraat reed, kwamen er meer café’s: het kroegje van weduwe Kat, daarna Bruins, in de Meervlietstraat was het Roode Hert al gevestigd, later kwam daar logement-pension-café “De Zwarte Os” bij. In de Hoofdbuurtstraat stond café de Morgenzon en aan het eind van de Meervlietstraat, bij de Velservoetbrug, café Sittenburg.  Bezoekers dronken hier hun glaasje en er werd ook volop gespeeld; in de Zwarte Os stond het biljart waar kampioenswedstrijden werden gehouden en in de Prins, later Anneta en nu de Heeren van Velsen, werden  in 1914 nationale kegelwedstrijden gehouden, ook voor dames. En De Prins was een bekende plek voor de wedstrijden van  de Nederlandse Schaakbond. Daar werd dan ook wel een biertje bij gedronken. Met de verbredingen van het Noordzeekanaal is een aantal van deze plekken van plezier gesloopt; het Roode Hert is verplaatst naar de Zuiderdorpstraat  waar al aan het eind van de 16e eeuw een herberg Het Root Hart zat en waar later een winkel in was gevestigd.

Aan het Kerkplein stichtte jonkheer Boreel van Hoogelanden in 1860 een bewaarschool; dat werd later de Maria Boreelschool. Na de verhuizing van deze school naar Driehuis kwam jongerensociëteit De Ark in dit pand. Veel kinderen uit het dorp en daarbuiten bewaren nog fijne herinneringen aan deze plek van plezier. Sommige buren wat minder. De Ark sloot in 2010 haar deuren. Er zijn nu een praktijk voor fysiotherapie  en speltherapie in gevestigd. In de loop der tijd hebben in het dorp voldoende 'plekken van plezier' gestaan om hier tijdens de rondleiding aandacht aan te schenken.

In een aantal panden zijn verhalenvertellers aanwezig die met hun verhaal over specifieke gebeurtenissen deelnemers meenemen naar vroeger tijden. Omlijst met historische foto’s geven deze verhalen een indruk van de geschiedenis van deze plekken.

 

Rondleidingen zitten vol

Op 14 september zijn er 2 rondleidingen om 11.00 of 15.00 uur. De belangstelling hiervoor is erg groot en de rondleidingen zitten vol.

Na de ochtendwandeling is er een kopje koffie in het voormalige raadhuis. Na de middagrondleiding is er in het voormalige raadhuis een borrel ter afsluiting van Monumentendag en ter gelegenheid van de opening van een expositie in de voormalige raadszaal.

 

Bruidsfoto

Voor trouwlustigen was het raadhuis ook een plek van plezier; vanaf 11 uur kunnen oude en jonge paren hier nog een keer een bruidsfoto laten maken.

Raadhuis voor de kunst

De nieuwe tentoonstelling van het KCV zal op zaterdag 14 september om 16.30 feestelijk worden geopend. De expositie loopt tot en met zondag 6 oktober, van vrijdag tot en met zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

www.raadhuisvoordekunst.nl

Jaarmarkt

Op zaterdag 28 september wordt de 52e editie van De jaarmarkt Oud Velsen georganiseerd: engelmunduskerkoudvelsen.nl

Rondleidingen

Stichting Het Dorp Velsen houdt op verzoek een rondleiding door het dorp voor groepen tussen 10 en 30 personen. De kosten bedragen € 35,- info via info@dorpvelsen.nl

 

Museum Beeckestijn organiseert exposities en rondleidingen: https://buitenplaatsbeeckestijn.nl

Noordzeekanaal

Informatie over actuele ontwikkelingen op en rond het Noordzeekanaal is te vinden op de site van het projectbureau Noordzeekanaalgebied. www.noordzeekanaalgebied.nl

 

Wat vaart daar?

Wandelend of zittend langs het kanaal vraag je jezelf wel eens af wat voor schip daar passeert. Op de site van het Havenbedrijf Amsterdam is het te zien, ook als app te installeren: www.portofamsterdam.com/nl/scheepvaart/aankomst-en-vertrek

 

 

 

Dorp Velsen

Museum Beeckestijn organiseert exposities en rondleidingen: https://buitenplaatsbeeckestijn.nl

Informatie over actuele ontwikkelingen op en rond het Noordzeekanaal is te vinden op de site van het projectbureau Noordzeekanaalgebied. www.noordzeekanaalgebied.nl

Dorp Velsen