briefhoofd

augustus 2014

Beste Dorpers en Vrienden

Zomerborrel groot succes!

Zo'n veertig dorpers gaven gehoor aan de oproep om j.l. vrijdagavond met elkaar één of meerdere glazen te drinken en te proeven van de salades, terrines, linzenpaté, indische kipvleugels, geroosterde gamba's, procureur en andere lekkernijen van buurman of buurvrouw. Het smaakte allemaal prima en ook de nieuwe bewoners hadden het zeer naar hun zin. Het was zwoel, de sfeer zat er goed in en het werd lekker laat.

Dank aan Henny & Jon, Roosje & Harrie, Mireille, Marie-Fleur, Ruud en Rob voor de organisatie.

Bij Roosje staan nog een dienblad met aardbeien, een langwerpig broodmandje, een rond broodmandje, een grijs bakje met plank en een paar vierkante drinkglazen. Gratis af te halen bij Roosje Hofman. Anders op de vrijmarkt in september.

Marie-Fleur heeft foto's gemaakt met de bedoeling deze op onze Facebookpagina te zetten. Helaas ging er iets mis met de usb-stick en nu kunnen de foto's niet getoond worden. Als je zelf foto's gemaakt hebt, wil je die dan op onze Facebookpagina zetten. In onze Nieuwsbrief van mei staat hoe dat gaat, maar mocht je het toch lastig vinden, stuur dan een mailtje naar Jan Borst, dan maakt hij je lid en helpt je met de foto's.

Werkzaamheden Grote Hout

Tijdens de borrel spraken verschillende bewoners hun zorgen uit over de aanleg en het gebruik van de nieuwe kaden op het voormalige NAM-terrein, direct aan de overkant van het dorp. Het oorspronkelijke plan om hier woningen te bouwen kreeg geen goedkeuring van de provincie Noord Holland.

Reden voor de gemeente Velsen om voor dit terrein de bestemming van bedrijfsterrein met kade te handhaven. Dit najaar starten de werkzaamheden om een nieuwe damwand voor de kade aan te brengen. Als de kade gereed is kunnen hier zeeschepen hun lading lossen en binnen halen. De bewoners direct aan de overkant van de kade verwachten dat dit o.a. zal leiden tot een toename van geluid.

Begin september organiseert de gemeente Velsen informatiebijeenkomsten over de bouw van de kade en het gebruik van het bedrijfsterrein. Deze worden in de lokale media aangekondigd. Ook zal het in het najaar mogelijk zijn eenmalig een kijkje te nemen op de bouwplaats.

Open Monumentendagen

Het thema van de Open Monumentendagen op 13 en 14 september dit jaar is "Op reis".

tramstel op de pont

Open Monumentendag 2014 gaat terug in de tijd en vertelt de verhalen van de monumenten; onze getuigen van het verleden. Met reizen, vervoer en transport verhaalt de Open Monumentendag over de dynamiek die daarmee gepaard gaat, de invloed die reizen en vervoer hebben gehad en nog steeds hebben op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven en het forenzen – zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Want het gaat niet alleen over toen; de verhalen van toen verklaren het aanzien van nu en inspireren ons voor de toekomst.

Op reis gaat over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over wegen, sporen en kanalen, over de gebouwde monumenten die daarbij horen, over plaatsen van aankomst en vertrek, over pleisterplaatsen, over werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven en natuurlijk veel meer. Want elke gemeente zal zijn eigen draai aan het thema geven en overal in Nederland zal dat in het weekend van 13 en 14 september 2014 verrassende openstellingen en activiteiten opleveren.

Het dorp was vroeger een belangrijke plek aan de doorgaande weg van Alkmaar naar Haarlem en als haven voor het transport van Amsterdam naar het duingebied. De herbergen en uitspanningen hier ontvingen talloze reizigers die per schip en stoomtram het dorp aandeden.

Mocht je foto's of interessante informatie hebben betreffende dit onderwerp, stuur die dan naar info@dorpvelsen.nl

Op 14 sept. zullen twee rondleidingen gehouden worden, (11.00 en 14.30, verzamelen bij de kerk) waarbij de nadruk komt te liggen op "Op reis".

Rond de Engelmunduskerk
(Ingezonden door Jacqueline Zeeuw)

'Tijdens onze fietstocht door Noordoost-Groningen hadden we een interessante ontmoeting met een ouder echtpaar. Deze expats, die al 40 jaar in Australië wonen, wilden graag nog eens op de fiets in hun geboorteland rondkijken. Zij vertelden dat een van de hoogtepunten van hun tocht het bezoek aan een oud dorpje in de Randstad was: ‘een prachtig oud kerkje met op het kerkhof heel indrukwekkende grafstenen. Maar helaas, de namen waren onleesbaar’. Zij waren verbaasd dat we hen alles over de kanaalgravers konden vertellen en helemaal toen ze hoorden dat wij er wonen.

Dankzij Rotary Velsen ligt het kerkhof er weer prachtig bij!!'
Zie ook het artikel in 'Dichtbij'.

mooie graven

Vissersleed

Zoals in de vorige Nieuwsbrief als vermeld, worden kanaalvissers er ook met dit bord op attent gemaakt dat het in- en uitladen van visgerei op de parkeerplaats moet gebeuren. Aan het kanaal worden later nog andere borden geplaatst om de vissers te verzoeken niet in de directe nabijheid van de woningen hun hengels uit te gooien.

anti-vissersbord


Rob Stam
rand